Gyengeség visszeres


gyengeség visszeres

Miután az oxigént és a tápanyagokat felveszik a környező szövetek, a visszerek vénák feladata a vér visszapumpálása a szív felé. Visszere tehát mindenkinek van, gyengeség visszeres helytelenül használjuk a köznyelvben a "visszeresség" kifejezést a vénák tágulatával járó visszérbetegség jelölésére.

A visszér gyengeség visszeres betegségeinek döntő többsége az alsó gyengeség visszeres következik be.

gyengeség visszeres

Oka a "felegyenesedett" életmód. Az ember fejlődéstörténete során kialakult két lábon járáshoz az alsó végtag erei nem alkalmazkodtak kellőképp, és a láb vénás rendszerét a tartós ülő vagy álló helyzetben túlzottan megterheljük.

A visszeresség kialakulásában szerepet játszó tényezők

A felületes vénák kitágulásában kulcsszerepe van a vénabillentyűk elégtelen záródásának. A nem záródó billentyű miatt megnő a nyomás a szívtől távolabbi érszakaszban, emiatt ezeken a területeken kitágulnak, kanyargóssá, merevfalúvá válnak az erek.

gyengeség visszeres

A vénafal károsodásának másik fontos faktora a fehérvérsejtek "csapdába esése". A megnövekedett vénás nyomás miatt a kiserekben fehérvérsejt dugók alakulnak ki, melyek a belőlük felszabaduló enzimek segítségével károsítják az érfalat. A hajszálerek és a kis vénák fala emiatt gyengeség visszeres válik, még több folyadékot és salakanyagot engedve a környező szövetekbe.

A visszértágulat okai

Hirdetés Gyengeség visszeres visszérhálózat működése Megkülönböztetünk az alsó végtagon felületes és mély vénás hálózatot, valamint az e kettőt összekapcsoló vénákat. A mély rendszer a csontokhoz közeli rétegekben, az izmok között, a felületes a bőr alatt futó erekből áll. Egészséges körülmények között a vér a felületes erekből a mélyek felé, onnan a szív irányába áramlik.

gyengeség visszeres

A gravitációval ellentétes véráramot az izmok összehúzódása pumpaként biztosítja, gyengeség visszeres a visszafolyást az erekben lévő billentyűk akadályozzák meg. Elsődleges és másodlagos visszérbetegség Varikozitás A billentyűk elégtelen működése hátterében lehet öröklött hajlam, a gyengeség visszeres veleszületett gyengesége. A visszérbetegség ezen formáját nevezzük elsődlegesnek. Ezen betegeknél észlelhetőek a kötőszöveti gyengeség egyéb tünetei is, úgymint lúdtalpasság, aranyeres csomók megléte, sérvek, és megfigyelhető ezen kórképek halmozódása, gyakoribb előfordulása az adott családokban.

  1. Dimotec - A visszérbetegség kivizsgálása
  2. Tízből négy felnőtt szenved visszérbetegségben — nyáron súlyosabbá válnak a tünetek

A visszérbetegség másodlagos formájáról akkor beszélünk, amikor a billentyűk nem megfelelő záródása a mély gyengeség visszeres rendszer elzáródása miatt mélyvénás trombózis alakul ki.

A mély vénák vérrög okozta elzáródásának oka pedig lehet műtét, gyengeség visszeres, baleset.

A visszérbetegség előfordulása

Kialakulhat hosszantartó fekvés kapcsán, a lassult véráram miatt. Előidézhetik szájon át szedett fogamzásgátlók is az arra hajlamos fiatal nőkön. Mélyvénás elzáródás daganatos állapotokban és egyes autoimmun betegségek esetében is létrejöhet.

A visszeresség két formája természetesen keverten is előfordulhat. Akármelyik formája is áll fenn a betegségnek, a szövődmények, a kialakuló bőrtünetek azonosak lesznek.

gyengeség visszeres

Forrás: WEBBeteg.